Henüz çok deneyimli uzun yol motorcusu olmasak da, orta ve uzun mesafe motosiklet yolculuklarında dikkat edebileceğiniz birkaç önerimizi toparladık.
Keyifli “Vespa ile İstanbul-Bozcaada” maceramız için de buraya tıklayabilirsiniz.
Biz kendi halimizde şimdilik tatlı su motorcusuyuz 🙂 Her ne kadar 2016 itibariyle Piaggio X10 alarak Vespa’cı halimizden maxi-scooter’a geçsek de hala aklımız Vespa’da ve Vespa ile çıkılan uzun yollarda 🙂
Bizim gözümüzden, aldığımız eğitimlerden ve deneyimlerimizden motor hacmi ya da türü farketmeksizin tüm motosikletle uzun yola çıkacakların dikkat etmesi gereken önerilerimizi aşağıda toparladık.
Önerilerinizi , siz de motosikletle uzun yol deneyimlerinizi paylaşırsanız memnuniyetle listeye ekleriz!
- Motor ekipmanlarınızı eksiksiz giyin, ihmal etmeyin
- Motosikletle uzun yola çıkarken şehiriçinde pek tercih etmesek de tam kapalı kask takın
- İki kişi yola çıkıyorsanız iyi bir bluetooth intercom alabilirsiniz. Artçınızla keyifle sohbet edebilirsiniz.
- Ne kadar kapalı kask kullanırsanız kullanın, kulak içine takılan silikon kulaklıklar özellikle rüzgarlı rotalarda çok faydalı oluyor. Yorgunluğunuzu alıyor.
- Feribot gibi sıralarda beklemenize gerek yok, her zaman en öne geçebilirsiniz. Sıra fırsatçılığı değil, motorlarımıza her zaman yer bulunuyor.
- Motorunuzda tubeless yani patlamaz lastik de olsa, klasik lastik de olsa mutlaka yanınıza olası lastik sorunlarında geçici süre sizi lastikçiye götürmeye yeterek lastik şişirme tüplerinden olsun. Bunları kolaylıkla benzincilerden alabilirsiniz.
- Ne olur ne olmaz siz yanınıza temel ilk yardım eşyalarını alın.
- Yolculuğa yazın çıkıyorsanız yazlık ve hava alan bir mont giymeyi ve bol sıvı almayı unutmayın. Her ne kadar “motor ya, eser serin serin”” diye düşünüyor olsanız da inanın çok terletiyor 🙂
- Feribot ya da başka bir yere yetişmek sebebiyle sabah saatlerinde yola çıkarsanız yerlerde çiğ olabileceği yani kaygan olabileceğini unutmayın.
- Benzininiz genelde çeyrek deponun altına inmesin, şehirlerarası yollarda beklenmedik şeyler olabilir. Her zaman temkinli olun.
- Seyahat rotanızda feribot varsa ve hava biraz dalgalıysa motorunuzu sağlam bir yere koyduğunuzdan emin olun. Bandırma feribotunda, dalgalı bir günde “yok ya, motoru bağlamanıza gerek yok” diyen bir mürettebat yüzünden Vespa’yı yerden kaldırdığımız olmuştu 🙂
Ve bizce en önemlisi: Plansız yola çıkın, yolda karar verin, bir yere yetişmeyin! Sizi heyecanlandıran bir köye girin, gezin, görün.
Bu arada keyifli bir teaser vermek isteriz. 2016 yaz hayalimiz Yunanistan üzerinden Ro-Ro ile İtalya’ya geçmek ve 1 hafta boyunca güney İtalya’yı baştan sona motorla gezmek! Üstelik bunu koca motorumuz Piaggio X10 ile değil Vespa ile yapmayı düşünmek hem beni hem Miray’ı heyecanlandırıyor. Takipte kalın!
Keyifle sürün!