Kiev Rehberi & Kiev’de Keyifli Yapılacaklar
Geçtiğimiz haftalarda Türk Hava Yolları’nın Balkanlar, Ukrayna ve Kafkaslar kampanyasından faydalanarak, Kiev’e seyahat ettik.
Siz de vizesiz gidilen ülke, Ukrayna’da Kiev’i keşfetmek isterseniz, 2 ya da 3 gününüzü ayırmanız yeter. Görülmedik yer kalmasın, “keyifliyim” diyerek gezebilin diye 48 saatlik programımızı buraya bırakıyoruz.
♥48 Saatte KIEV Rehberi
Keyifli Kiev Notları
- Gitmeden önce hayalimde canlandırdığım Kiev ile gezip gördüğüm Kiev bambaşkaydı. Geniş caddeleri ve mimarisi ile Kiev, bir Avrupa şehrini andırıyor.
- İnsanlar birbirine çok saygılı. Yaya geçidinden karşıdan karşıya geçerken, metroya binerken, gece kulüplerinde dans ederken turistler dışında sizi rahatsız eden hiç kimse yok.
- Soğuk, çok soğuk. Soğukla savaşmak yerine, soğuğa adapte olmuş şehirde, her yere yer altından yollar ile çıkabiliyorsunuz.
- Eğlenmeyi bilenler için her türlü eğlenceye açık. Yerel halk nasıl eğlenceğini çok iyi biliyor. Onları izlemek bile size yetiyor.
- Sanat hayatlarının bir parçası olmuş. Operaya, tiyatroya bilet bulmak zor olduğu için mutlaka önceden rezervasyonunuz olmalı. Her evde bir piyano olduğuna da inanmak istiyorum.
Kiev’e neden gitmeli?
Hem vizesiz gidilebildiği hem de eğlencesiyle ünlü Kiev için ipuçlarımızı sizinle paylaşmak isteriz
Vizeniz bittiyse ve henüz yeniletmediyseniz ya da ilk defa yurtdışına çıkıyorsanız vize derdiyle de uğraşmak istemiyorsanız, Kiev sizin için doğru adreslerden biri olabilir. Zira, vize yok, pasaporta da gerek yok, çipli nüfus cüzdanınız ile Kiev’e gidebilirsiniz.
Kiev, yalnızca eğlence yeri olarak değil, yemyeşil alanları, parkları, bahçeleri ile derin bir nefes alıp doğayla iç içe olabileceğiniz bir şehir.
Kiev’e ne zaman gitmeli?
KIEV’e kış ayları gelmeden gitmenizde fayda var. Zira, -30’da derecede sokak üzerinde gezmenin pek mümkün olmayacağını düşünüyoruz.
Kiev’de nereleri görmeli?
48 Saatte KIEV programı için turistik ama görülmesi gereken yerleri sıralıyoruz.
Kiev Pechersk Lavra (Mağaralar Manastrı
Azize Sofya Katedrali
Altın Kapı (Golden Gate)
Khreshchatyk
Andrevski Yokuşu
Shevchenko Parkı
Bağımsızlık Meydanı (Maidan Mezalezhnosti)
Arsenalna Metro istasyonu
Motherland (Ana vatan) Heykeli
İkinci dünya Savaşı Müzesi
Saint Michael Altın Kubbeli Kathedral
Kiev’e nasıl gitmeli?
Türk Hava Yolları , Ukrayna Hava Yolları ve birkaç alternatif uçuş var. Biz THY ile Cuma akşam gidiş, Pazar akşam dönüşü öneriyoruz.
Cuma akşam 17.50 – Pazar akşam 21.20 uçuşu hafta sonu kaçamağı için en ideal uçak saatleri.
Kiev’de nerede kalınır?
Kiev’de konaklama için bizim tercihimiz Premier Palace Hotel oldu.
1909 yılında inşa edilmiş otel kapıdan içeri girdiğiniz andan itibaren size tarihi ve lüksü bir arada sunuyor.Bizim kaldığımız Premier Palace oteli son 200 yılda defalarca savaş görmüş ve el değiştirmiş. Tarih ve lüksün bir arada bulunduğu bu yapıda, barok dönemi izleri taşıyan bir odada uyanmak, uyanır uyanmaz Kiev’in en hareketli caddelerinden birini selamlayan balkonda “Günaydın” demek güzel ve değişik bir his. Kiev’de nerede kalmalıyız diye sorarsanız hem konumu hem şıklığı hem de temizliği ile Premier Palace’ı tavsiye ederiz.
KIEV’de gece hayatı, KIEV’de hangi gece kulubüne gidilir?
KIEV gece hayatı hangi amaçla gittiğinize göre size oldukça farklı imkanlar sunabilir. Biz lokallerin gittiği, keyifli bir mekan aradığımız için Coyote Ugly’e gittik ve çok eğlendik!
KIEV’de nerede yemek yenir? KIEV restoranlar
Öğle yemeği için: The Burger (et severlere), Sushiya (sushi severlere), very well (dünya mutfağı)
Akşam yemeği için: Musafir’de Kırım mutfağının Ukrayna’ya serpilen tohumlarını deneyimleyebilirsiniz.
KIEV ve Sanat
Ukraynalıların sanata olan ilgisini şehrin her köşesinde görebiliyorsunuz. Opera, bale, tiyatronun yanı sıra her evde bir piyano olduğu da söyleniyor. Öyke ki piyano, Sovyetler döneminden kalma evlere sığmıyor, sokaklara taşıyor. Bir çok meydanda, parkta, bahçede piyano ile karşılaşmanız mümkün.
Bu fotoğrafta gördüğünüz Dimitriy ile Kiev’de Schevcenko parkında tanıştık. Dimityr’inin parmakları tuşlarda dans ederken, bize sıcak bir kahve alıp keyifli onu dinlemek kaldı. Sanatın sıcaklığı, o soğuk havada bütün parkı ısıttı.
Sonbahar’da KIEV
Kiev için bir renk atasam, o kesinlikle yeşil olurdu. Ekim ayında yaprakların sararmayı başladığı, kızıl tonların yeşiller arasından parladığı bir sonbahar günü Kiev’de yeşilin bin bir tonu sizi karşılıyor. Şehri uçtan uca gezmek istediğinizde, yürüdüğünüz her yol ağaçlarla çevrili bir tünel oluşturuyor. Romantizmi her seferinde daha da içselleştirerek hissedebiliyorsunuz.
Böylesine yeşili bol kentleri gören De Gaulle gördükleri karşısında “Parkları olan çok şehir gördüm ama parkın içinde şehirleri ilk defa görüyorum” diye yorum yapmış.
KIEV’ın Ana Caddesi Khreshchatyk
Ukraynaca ilk dinlediğinizde “ç” “ş” “k” harflerinin yan yana diziliminden oluşan, yazım dilinde neredeyse hiç sesli harf yokken nasıl telaffuz ettiklerine şaşırdığım bir dil. En ünlü caddesinin adındaki 12 harften yalnızca 2 tanesi sesli harf: “Khreshchatyk”
Özellikle yaz döneminde “Khreshchatyk” caddesindeki cafelerden birine oturup, etrafta gelip geçenleri izlemeye başladığınızda, kendinizi bir defilede seyirci, caddeyi de podyum gibi hissedebilirsiniz.
KIEV ve Sanatçılar Yokuşu – Andrevski Descent
Andrevski yokuşu, sanatçıların, hediyelik eşya satıcılarının yan yana sıralandığı çok keyifli arnavutluk kaldırımlı bir yol. Şehrin tamamını metrolarla ya da yer altından gezmek yerine hava güzelse Andrevski gibi Arnavut kaldırımlarından ya da Podil’e çıkan füniküler ile de gezebilirsiniz.
Her büyük Avrupa kentinde olduğu gibi Kiev de tam ortadan bir nehir ile bölünüyor. Dnyepr nehri. Nehre bakan tepelerin üzerinde ise hikayesiyle içimi ürperten Lavra manastırı bulunuyor.
KIEV ve LAVRA
UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alan ve pek çok kilise, manastır ve mimari yapıdan oluşan bir kompleks olan Peçerskaya Lavra dünyanına dört bir yanından gelen turistlerin en çok ziyaret ettiği yapılardan biri.
Lavra’nın hemen altında bulunan manastırda ise orada yaşayan bir arkadaşımızın bize anlattığı hikayeye göre mağaralarda ibadet etmek için yaşayan ancak güneş görmediği için gelişemeyerek, gelişimini tamamlamadan hayatını kaybeden çocukların mumyaları bulunuyor.
Kızıl Üniversite
Her binanın, her rengin bir anlamı var. Her renk bir anlam ile yüklenmiş. Bu fotoğraftaki kırmızı bina Kyiv National University. Döneminde masumca çıkan ayaklanmalar sonrasında hayatını kaybeden öğrencilerin anısına üniversiteyi kırmızıya boyamışlar.
KIEV, hafta sonu için keyifli bir kaçış destinasyonu. KIEV’i birlikte gezmek isterseniz; Youtube VLOG’umuz aşağıda!
Sevgiler ♥
VLOG