10 Soruda Bali Adası ve Bali’de Balayı

tarafından Keyifliyim
4 yorumlar

Balayı denince akla ilk gelen yerlerden biri Bali Adası’dır.

Bali’de balayı ile ilgili bize en çok gelen 10 soruyu sizin için topladık. Adanın büyüsüne kapılmadan önce, hangi hava yoluyla gidilir, en uygun uçak bileti nereden alınır, Bali’de kaç gün kalınır,  Bali’de hava durumu nasıldır, en uygun mevsim hangisidir. Bali’de balayı otelleri nelerdir , Bali’de gezilecek yerler neresidir, hangi bölgede gezmeli, nerede yemek yemeli, hangi aktiviteleri yapmalı, önerebileceğiniz bir tur rehberi var mı, Bali turu için bir tur şirketi ile mi anlaşmalı yoksa kendimiz mi gezelim sorularının cevapları burada: Eat Pray Love filminin severleri için, işte o 10 soru…

Bali’de Balayı’mı? Maldivler’de Balayı’mı?

bali-adasi-balayi-wtreat-cocktail

W Treat Spa Seminyak Bali

Balayında Bali’de evlilik yıl dönümümüzde Maldivler’de her iki balayı deneyimini de yaşadığımız için sizlere özel Bali’de Balayı / Maldivler’de Balayı rehberimizi de hazırladık.

1) Bali Adası’na nasıl gidilir? En uygun uçak bileti nereden alınır?

Bali adası’na Türkiye’den gitmek için İstanbul’dan kalkış Doa aktarmalı ya da Singapur aktarmalı uçuşları tercih edebilirsiniz.

Türk Hava Yolları

Qatar Airways

Emirates

Singapore Airlines

Biz Singapur üzerinden Singapore Airlines ile gitmeyi tercih ettik. Önce yaklaşık 10 saat uçup, sonrasında Singapur’dan Singapore Airlines ortak uçuşu olan SilkAir  hava yolu aktarması ile Bali’ye vardık.

Bu kadar uzun süreli uçuş olduğuna bakmayın, uçağın içerisindeki ekrandan film izleyip kitap okuyarak, zaman sandığınızdan daha hızlı geçiyor.

Skyscanner, Turna, Kayak ve Booking.com gibi sitelerden kendi programınızı yapabilirsiniz.

2) Bali adasında kaç gün kalınır?

Bali İstanbul’dan yaklaşık 16.000 km uzakta!

Yani o kadar yol gitmişken (1 gününüz yolda geçiyor) kaldığıma değsin dersiniz. Bu sebeple en az 8 gün ayırmanız ideal olacaktır.  Bali’deki tüm tapınakları göreyim, sindirerek yaşayayım,yakındaki egzotik adaları keşfedeyim, sörf yapmayı iyice öğreneyim, masajlardan yumuş yumuş döneyim derseniz de 2 hafta ideal bir süre. Bali’deki tanrıları ve bu ruhun eriştiği felsefeyi içinizde hissetmek için de en az 1 ay orada kalmalısınız. Bu süre de tamamen size ve hislerinize bağlı.

Ruhunuzu arındırıp dinlenmek için tam olarak aradığınız yer!

2) Bali nerede kalınır? Bali Balayı Otelleri hangileridir? 

Bali adasındaki  popüler otel bölgeleri diyince hemen akla Seminyak, Nusa Dua ve Jimbaran ve Ubud geliyor. Jimbaran bölgesinde birçok özel villa oteli ve  büyük otel var. Four Seasons, Kayumanis, InterContinental bunlardan en meşhur olanları ve bizim de baktıklarımız.  Seminyak biraz daha Turkiye’nin Antalya’sı gibi. Yol kenarına dizilmiş satış dükkanları ve mini masaj salonları sahil şeridini kaplayan 5 yıldızlı oteller sürüsü.

 Seminyak otellerine buradan

Jimbaran otellerine buradan 

Nusa Dua otellerine buradan 

UBUD otellerine buradan 

Hijyen en önemli faktör bu sebeple mutlaka 5 yıldızlı otellerde kalın. Aldığınız hizmet ve sizi kral/kraliçe gibi hissterecek çalışanlarını görünce verdiğiniz ücrete değdiğini göreceksiniz.

Çoğu otelin 2 farklı lokasyonu bulunuyor: Biri deniz kenarında, biri orman içinde. Orman içindeki yer ise Ubud. Burada da minimum 2-3 gün geçirmeden dönmeyin derim!

Bali’deki balayı otellerinin ise en önemli özelliği özel villaları. Private villa olarak geçen bu yerlerin özel havuzları var. Villanızın önünde kocaman bir havuz, etrafı ağaçlı duvarlarla çevrili, sadece eşiniz ve SİZ…

Biz, JIMBARAN’da Kayumanis Jimbaran Private Villas & Spa’da ; UBUD’da ise Komaneka at Tanggayuda Ubud’ da kaldık.

3) Bali’de ne yapılır? Hangi aktivitelere katılalım? Nereye gezelim, nereyi görelim? 

Tapınaklar 

Bali, diğer adıyla Tanrılar Adası. Bu şehre adımınızı attığınız anda hemen her yerde karşınıza tapınaklar çıkıyor. Çünkü insanlar evler yerine tapınaklarda yaşıyor. Büyük tapınaklarda din adamları ve onların müritleri var. Her bir tapınak tüm ihtiyaçları içeride giderilecek şekilde tasarlanmış. En ünlü tapınaklar….

Tanah Lot – Uluwatu – Tirta Empul

bali-temple-uluwatu

Uluwatu Temple

Minik bir not: Ana tapınak Besakih’e giderseniz yankesicilere dikkat edin, bir anda etrafınıza toplanıp kaşla göz arasında işlerini yapıyorlarmış.

Küçük bir tavsiye: Tanah Lot’ın altında normalde sadece alnınıza pirinç yapıştırıp anlamadığınız bir duayı okutuyorlar. Bunun yerine bu tapınağı gerçekten yaşamak isterseniz, sağda bellerinde sarı kuşaklı din adamlarından  en yaşlısına gidip, içeriyi gezmek istediğinizi söyleyin. Ufak bir bahşiş karşılığında size özel kutsanma bile yapıyorlar. İşte biz böyle bir anımızda iyi şans ile kutsandık. İnanana.. 🙂

Maymun Ormanı

Aman Allahım buraya girdiğimde yaşadıklarım panik atak geçirmeme sebep oldu, hala da maymunlar ormanı dendiğinde Bali’yle ilgili aklıma gelenlerden içimi bir korku kaplıyor.

Maymunlar ormanının ortasında küçük tezgahlar var, burada muz satıcıları bulunuyor. Cebinizdeki paraya göre 20.000, 50.000 rupia parası vererek, bir kaç küçük muz alıyorsunuz. Tek elinizle muzu havaya kaldırdığınızda, hemen etraftaki sevimli maymunlar üzerinize atlıyor ve elinizdeki muzu kapıp yemeye başlıyor. Üzerinizden inmesini istiyorsanız, yavaşça yürüyorsunuz.

Etrafta dolaşan bebek maymunları görünce, ah ne tatlılar diyerek hemen aldım elime bir küçük muz, tam havaya kaldırdığım anca üzerime bir orangutan atladı. O sanyieleri panik atak geçirdiğim için tam hatırlayamıyorum, etrafta çınlayan çığlık seslerim, muzcu kadının sopasıyla üzerimden maymunu kovması anlar içerisinde oluyor…

Maymunlar Ormanı’nda yaşayan 3 kabile halinde dolaşan maymunların hikayesini burada bulabilirsiniz.

Sörf Öğrenme

bali-adasi-balayi-kuta-surf-board

Surfing @ Kuta

4 tarafı okyanusla çevrili Bali Adası, sörfçülere ve sörfe yeni başlamak isteyenlere ideal bir hava sunuyor. En iyi Kuta’da öğrenebiliyorsunuz. Biz de bunu duyunca T. ile hemen motorsikletimize atlayıp Kuta’ya gittik. Yanyana bir sürü her gün güneş altında durmaktan tenleri zift rengini almış sörf hocası yanımıza geldi. Birbirleriyle aynı düzeyde olmasına rağmen, her biri kendini öven ve sürekli fiyat düşürme çabalarından sonra kişi başı 1 dersi 25TL’ye gelecek şekilde başladık dersimize.
Dışarıdan inanılmaz gözüken dalgalara hükmettiğiniz bu spor aslında denge işi. Bir kaç adımda yapılabiliyor:

  • Tahtanın üstüne  yüzüstü yat
  • Kollarını yüzermiş gibi çırp
  • Dalganın gelişini bekle
  • Dalga gelince önce kollar dirsekten bük
  • Sonra ayağının birine diğer ayağına dikey gelecek şekilde koy
  • Dalga geldi mi hop ayağa kalk
  • Kollarını iki yana açarsan daha uzun süre dengede de kalabilirsin

Bunu denerseniz, aklınıza biz gelelim, evet biz de sizi çok seviyoruz.

Gün batımı – ROCKBAR 

bali-ayana-resort-rock-bar

Rock Bar – Ayana

Spor ve tapınaklar bir yana gün batımını en romantik ve en inanılmaz şkeilde izlemek istiyorsanız önerimiz ROCKBAR !

Gerçek kayalıkların üzerine kurulmuş bir bar hayal edin, önünüzde değişik türde minderli, şezlong gibi, masalı masasız koltuklar. Elinizde harika bir kokteyl, önünüzde bir tabak karides, karşınızda güneş batmak üzere, yanınızda en sevdiğiniz..

Mutlaka güneş batmadan 1-2 saat önce gidin, kapının önünde inanılmaz bir sıra oluyor. Sıra ikiye ayrılıyor, bir tarafta öncelikli olarak otel misafirleri alınıyor, diğer tarafta yalnızca Rockbar’a gitmek için dışarıdan gelmiş olanlar…

Biz Ayana Resort’ta kalmadığımız halde Rockbar’a öncelikli girmek için harika bir yol bulduk!

Erken gitmemize rağmen upuzun ve en az 1 saat sürecek sırayı görünce, hemen 1 atıştırmalık ve 2 kadeh şarap söyleyip Rockbar’ın üzerindeki yine deniz manzaralı olan otelin kendi restoranına geçtik. güneşin batmasına yarım saat kala da, biz Rockbara inmek istiyoruz dediğimizde, bizi otel müşterilerinin girdiği sıradan önceliki olarak aldılar. Siz de bu küçük numaramızı deneyebilirsiniz.

Masaj ve masaj ve Bali masajı ve masaj sonra yine masaj ve bir de ayak masajı

Evet evet, Bali’desiniz. Hani bu bütün otellerin SPA’larındaki menunun en üst kısmında yazan “Bali masajı”nın memleketi. Hal böyle olunca, fabrika satış mağazasına gelmiş gibi düşünmeniz çok normal.

Otele ilk girdiğiniz gün, size masaj ikram ederek başlıyorlar. Hatta bizim gibi özel private villalarda kalıyorsanız, villanızın içerisinde bir masaj orası oluyor, ikram edilen masajı, Bali’li bir masör gelip orada yapıyor.

İkram masajlarının dışında masaj yaptırmak isterseniz, otelin içerisindeki spa ‘ya hiç gerek yok. Masaj turları satan birini arayabilirsiniz. Önerimiz, otelinizin resepsiyonuna sorarsanız SPA önerisinde bulunurlar ve özel araçlarıyla gelip sizi alarak masaj salonuna götürürler.

Otelin kapısından özel kliamalı Vito tipi araçlarla sizi alıyorlar, büyük masaj salonlarından birine götürüyorlar. Önce yaseminli bitki çayınızı içiyorsunuz, o sırada istediğiniz yağı belirliyorsunuz. Birimiz sandal ağacı ve diğerimiz yasmin seçip biz de belirledik. Ardından özel bir odada üstünüzü değiştiriyorsunuz., sonra iki yatağın yan yana olduğu odada masaj başlıyorlar.  Gerçek Balili kızların elinden masajı yaptırana kadar masaj nedir  bilmiyormuşum diyebilirim. Üstelik ayaklarınızı bile özel bir kovanın içerisine koyup burada önce ıslak havluyla havlulu masaj yapıp, sonrasında yağlarla üzerinden tekrar geçiyorlar.

Bu tur haricinde sokağa çıktığınız anda sağlı sollu, bizdeki kuaförler ya da bakkallar kadar ve onların sayısı çokluğunda masaj dükkanı bulabilirsiniz. Surf’ten döndüğümüz gün buraya oturup biz de ayak masajı yaptırmıştık. 10TL’ye  denk gelen 40.000 paraya 30 dakikalık ayak masajı yaptırabilirsiniz.

Yeterki kadar pamuk olduk mu? Hadi sıradaki aksiyona…

Fil turu

Bali adası için internetten araştırma yaptırdığınızda karşınıza çıkan ilk 10 gezilecek yer listesindede mutlaka fil turu da görürsünüz. Bali Hayvanat bahçesinin bir bölümü de filere ayrılmış durumda, gidip fillleri sevmek isterseniz ok. Biz binip bir tur atalım dedik, indiğimizde İstanbul’da da deveye binmekle aynı şey olduğunu gördük. Bali’de yapılacak çok daha güzrl şeylet varken, bu Fil Safarisi adı altında ormanda bir tur atma fikrini en sona bırakabilirsiniz .Fotograflarda harika çıkıyor ve o filler inanılmaz sevimli tabi o ayrı!

UBUD ve pirinç tarlaları

EAT PRAY LOVE ( Ye Sev Due et) filminin son durağı Ubud. Burada yapılacaklarına ve yapılabileceklere, filmden de aşinayız hepimiz. Pirinç tarlalarında bir gezinti, Bisiklet turuyla Ubud’un diğer yanlarını da keşif, Şehir merkezinde tam güneşin batışı sırasında başlayan tanrıların hikayesini anlatan kabareler, yoga, meditasyon ve ruhunu dinlendirme.

Luwak

Herkesin bir Bucket List’i yani ölmeden mutlaka şunları da yapacağım dediği kafasında hayalinde maddelendirdiği şeyler vardır. Bizimkisinin en önemli maddelerinden biri “Dünyanın en pahalı kahvesini iç” ti. Evet, daha evliliğimiz ilk ayında, bu hayalimiz gerçekleştirdik.

Kopi Luwak, Bali’de yaşayan, aşağıda fotoğrafını gördüğünüz masumca, kediye benzeyen bir hayvan. Yer içer uyur ve..

En önemli özelliği ise kahveden iyi anlıyor oluşu! Hani günümüz hipster trendi olan kahveyi en iyi ben bilirim, en iyi kahveyi yeni açılan şu kahvede içerim gibi değil. Baya baya doğuştan gelen ve türünün tüm temsilcilerinde bulunan  içgüdüsel bir dürtü. Kopi Luwak’ın önüne koyuyorlar kahve çekirdeklerini, bozuk çürük ve kötü bir çekirdek varsa, o snop tavrıyla yanına bile yaklaşmıyorlar. Ancak kahvenin çekirdeği iyiyse bir güzel keyifle onu yiyor.

Sonra bekliyoruz Luwak beyin başında, uyuyor uyanıyor. Bu sırada midesindeki enzimler kahve çekirdeğinin kabuğunu bile çıkarmadan salgılanmaya başlıyor. Sonrasında Luwak bey dışksını bırakıyor etrafa. Bu dışkılar toplanıyor, kahveler zarlarıyla birlikte ayıklanıyor. Yıkanıyor ve kurutuluyor. Sonrasında kahvenin kabuğu kırılıp içerisindeki tohumlar alınıyor. KOpi Luwak’In midesindeki enzimleri bir sünger gibi içine çekmiş olan kahve tohumları önce yüksek ateşte saç tavalarda kavurulur sonra kavrulmuş taneler öğütülür. Ve artık pişirilip içilmeye hazırdır. Luwak türü bu kedi dünyada çok nadir bulunduğundan, sert ama içimi kolay bu kahve de dünyanın en pahalı kahvesi olarak geçer. Bulduğunuz gibi kaçırmayın ve eve de bolca getirin derim. Kilogramı yaklaşık 1000$’ın üzerinde olan bu özel kahveyi, Bali’den çok uygun bir fiyata satın alabilirsiniz.

6) Bali’de ada içi ulaşım nasıl sağlanır?

Motor aşıklarına özel!

Evet biz iki motor sever olarak, Bali’de Vespa kiralamak istedik fakat şansımız mobilet bulduk. Yola çıktığımızda sağda solda herkesin altında motorlar vardı. Biz de bir motor için hemen otel resepsiyonuna başvurduk. Bir tek İstanbul’da kullandığımız ehliyetin fotokopisini ve yaklaşık 20 TL alarak ertesi sabah 7.30’da bize motorumuzu getirdiler. Adını pırpır koyduğumuz bu minnoşla her yeri gezdik. Tanah Lot gibi şehrin diğer ucundaki tapınağa bile 45 dakikalık bir pırpır  yolculuğu sonrasın ulaştık.

Bali otellerinin kendi özel araçları

Bali’deki lüks otellerin çoğunun özel ve klimalı ve içerisinde bir sürü içecek bulunan, hava sıcak gelirse diye buz gibi minik el havluları dağıtan özel ağaçları var. Havalanından sizi bu araçla karşılıyorlar. Bizim şoförümüz bizi fazla sevmiş olacak ki, karşıladıktan sonra bi 10 dakika ortadan kaybolup Balinese Flowers, bali çiçeği denilen bu sarılı beyazlı çiçeği de bana toplayıp getirmişti.

Hava alanı – otel arası ücretsiz sunulan bu hizmeti adada gezmek istediğiniz diğer görülecek yerler için de makul ücretler karşılaığında otelinizden temin edebilirsiniz.

Ubud’daki otellerde de yine aynı konfor içerisinde sizi Ubud merkeze bırakan 4-5 kişilik özel shuttle’ları var. Bu servislere en fazla 2  ya da 3 çift olarak sığabiliyorsunuz. Böyle bir yoluclukta eski bir amerikan askeri olan Jo ve Doa’da görev sırasında tanışıp aşık olduğu fransız Josephine ile de tanışma fırsatı bulmuştuk. Yeni arkadaşlıklar için ideal…

Blue Bird her yerde!

Evet Bali’de gece bir bara gittiğinizde ya da havalı bir restoranda yemek yediğinizde, ya da W hotel’de happy hour dönüşü, ya da Potato Head’de güneşi  batırıp kumsalda takıldıktan sonra kısacası her yerde Blue Bird taksiyi çağırabilirsiniz. Taksi’lerin kendi ankesöre benzeyen telefonları ya da otellerin telsizli görevlileri size yardımcı olacaktır.

7) Denizi tehlikeli mi? Okyanusta yüzmek keyifli mi? 

Bali denizi, yani Hint okyanusu denince aklan ilk gelen şey, o kocaman dalgalar oluyor. Surf için çok ideal olan bu dalgaların bulunduğu yerlerde yüzmek yasak. Bu sebeple Kuta’da genellikle yüzülmüyor.

Jimbaran gibi otel olan bölgelerde ise deniz bi nebze daha durgun olduğundan denize girebilirsiniz. Ama bi Kaş’ın denizi gibi asla olamaz. Güneşlenip dalgalarla oynaşmak için çok ideal..

8) Tur rehberine ihtiyaç var mı?

Febri ♥  Biz.

Adada yerel halkın çoğu ingilizce bilse de, önemli yerleri kendim gezeyim deseniz, size bir ay bile yetmez. Bu işi bilen, yerel halkın dilinden anlayan ve size bali kültürünü anlatacak birine ihtiyacınız olacaktır.

Biz Febri’yi böyle bir arayış içerisinde keşfettik. Febri henüz 25 yaşında olmasına rağmen, adanın en büyük tur filosuna sahip bir delikanlı. Kendisi tanıştığımızda Bali’den henüz dışarı çıkmamıştı.Hala da çıktığını pek sanmam. Ada içerisinde konforlu araçları ve kendisi ve filosu dahil tüm çalışanınlarının aşırı ilgili tavırlarıyla turistlerin kalbini çalıyor. Hatta tura dahil olmamamıza rağmen, son gün gelip bizi kendi alıp havalnına bırakacak kadar da alçakgönüllü.

Febri Tur ile şehir turunda, tapınak, maymunlar ormanı, yanardağ, öğle yemeği, luwak kahvecisi hepsini aynı günde üstelik yorulmadan rahat rahat yapabilirsiniz.

Febri – whatsapp # +6281239600345

9) Ne zaman gidilir? – ideal mevsim

Bali’ye en ideal Haziran- Eylül arasında gidilir. Bundan mütevellit Türkiye’de çok populerdir. Mayıs- Eylül düğün döneminde herkesin gitmeyi dört gözle beklediği o balayı haftası için mükemmel bir tecih olabilir.

Nisan-Eylül arasında ekvatora yakınlığı da sebebiyle yağışlı geçer. Yine de huzur ve dinlenme arıyorsanız, aldırmam hiç yağmurlara diyip soluğu Bali’de alabilirsiniz.

https://www.instagram.com/p/BNl72smg5NG/?taken-by=keyifliyim

10) Yemekleri lezzetli mi? 

Okyanus ortasında bir deniz ürünleri cenneti. Bölge bölge harika yerlerin listesi ise şöyle:

Jimbaran:

  • Lia: Lia’ya giderseniz, sakın fiyatlar türkiyeye göre çok uygun diye büyük boy menu istemeye kalkmayın en küçük boy menude bile en az 5 kişiyi doyuracak kadar yemek geliyor. Önden içtiğiniz midye çorbasının tadı damağımda…
  • Cuca: Çim saha üzerinde gelen mantarlar ara sıcak olarak, Sushileri ise ana yemek olarak hem aşırı leziz, hem de unutulmaz bir görsel şölen yaşatıyıor.

Seminyak:

  • W treat: Gün batımı, geniş kumsal ve eşsiz kokteyllerin buluştuğu bir yer. Otelde kalmanıza gerek yok, akşam üzeri gidip kokteyllerin tadına bakabilirsiniz.
  • Potato Head: Patates kafa! Sabah git – akşama kadar takıl, havuzun içindeki bardan barmenin özel çilekli karışımını iç, sonsuzluk havuzunda kendini şımart.

Ubud:

  • Melting Wok Warung: Yöresel ve leziz Endonezya yemekleri midenize, yediğiniz her yemekten sizin adınıza evsizlere ve çocuklara yapılan bağışla da kalbinize iyi gelecek.
  • Taco Casa: Meksika lokantası diyip geçmeyin. Ubud’daki bu muhteşem taco ve birayı kaçırmayın.

ve.. sona sakladığım muhteşem akşam yemeği..

Bali’de balayı, Bali’de baş başa geçireceğiniz ikinci bir düğün seramonisi ile başlar.

Bir akşam beyaz elbisenizi ve beyaz gömleğinizi giyer, otelin mis gibi kokan yeşil bahçelerinden büyük avlusuna doğru ilerlersiniz. Bali şemsiyeleri sağlı sollu beyaz üstüne kırmızı püskülleri ile oradadır. Gül yaprakları ile donanmış iki yanı şemsiye olan bu gelin yolundan el ele geçip, büyük beyaz ipek kumaşın altındaki beyaz iki kişilik masaya oturursunuz. Sol tarata geleneksel müziği ahşap oymalı çalgıları ile çalan iki müzisyen, masanızda size özel Bali mutfağından hazırlanmış yemekleri ile o gece, hayatınızda unutamayacağınız en özel, tılsımlı anlardan birine dönüşür.

Bali’de bu unutulmaz anı yaşamak istiyorsanız, gitmeden önce otelinizden böyle bir paket isteyebilirsiniz.

Sevgiler

[divider]Balayı[/divider]

Diğer balayı önerilerimiz için buraya bakabilirsiniz.

Maldivler’de Balayı mı ? Bali’de Balayı mı?

Bali ile ilgili tüm sorularınız için bize yazın 🙂

bali-island-komaneka-tanggayuda

Beğeneceğin diğer yazılarımız

Yorum Yap