Doğada uzun yürüyüşler yapacağınız bir seyahate hazır mısınız? Yanınıza neler almalısınız?
Bir hafta sonu, evde ofiste duvarlar arasında vakit geçirmek yerine ya da şehirden uzaklaşmak için kendinizi doğaya bırakmak istediniz. Tüm seyahat planı hazır. Doğada, yeşilliklerin arasında uzun bir doğa yürüyüşü yapacaksınız. Sıra geldi yanınıza neler alacağınıza. Bu yazımızda doğa seyahatlerinde yanınıza neler almalısınız, doğada uzun uzun yürüyüşler yaparken nelere ihtiyacınız olabilir, bunları bulabilirsiniz.
Hepimiz hafta sonunu iple çekiyoruz. Güzel bir dinlenmeyi, temiz havayı içimize çekmek istiyoruz. Peki doğa yürüyüşleri için seyahat bavulumuza neler koymalıyız?
Yazın, kışın, baharda farketmez, doğa yürüyüşlerinde yanınıza almanız gerekenlerin listesini sizin için hazırladık.
Sizin de eklemeleriniz olursa, bu yazının sonundaki yorumlar kısmına önerilerinizi bekliyoruz.
Bizim hazırladığımız top 10 listede bunlar yer alıyor:
Navigasyon
Doğada uzun bir yürüyüşe hazırsınız. Kendinizi yeşilin, sarının, kahverenginin tonlarına bıraktınız. Bu büyülü atmosfere kapılıp herhangi bir yöne doğru gidiyorsunuz. Ya da belirlenmiş yürüyüş parkurlarından birindesiniz. Bir yol ayrımına geldiniz, ne tarafa doğru gitmelisiniz. İşte o anda ihtiyacınızı bunlardan biri karşılayabilir.
Yürüyüş parkurunun başındaki yol göstericilerin fotoğrafını çekin
Genelde yürüyüş parkurlarının başında bir harita ya da yol gösterici bulunur. Yürüyüşe başlamadan önce cep telefonunuzla bir fotoğrafını çekip, ara ara ya da anlık olarak bu yol göstericiye bakabilirsiniz.
Telefonunuzun navigasyonunu kullanın
Telefonunuzdan yola çıkmadan önce sabit bir nokta seçerek kendinizi pinleyebilirsiniz. Bu sayede hangi yöne doğru gittiğinizi telefonunuzdaki navigasyondan görebilirsiniz.
Harita alın (mutlaka bir koruyucu kılıf ile)
Özellikle büyük arazilerde yanınıza alacağınız bir harita size yol arkadaşlığı yapabilir. Ancak hiç beklenmedik zamanlarda yağacak yağmuru da göz önünde bulundurarak koruyucu bir kılıf ile beraber taşımanızı tavsiye ederiz.
Nostaljik bir yöntem olarak Pusula edinin.
Doğanın akışına kendinizi bıraktığınız anlarda, yanlış yola sapmamak için elinizde bir navigasyon olmalı. Telefonunuzdan navigasyon programları indirebileceğiniz gibi, nostaljik olması için de bir pusula tercih edebilirsiniz. Pusula bulamam diyorsanız ve pratiklik arıyorsanız biz telefonlarınızda navigasyonu öneririz. Olur da o sırada telefonunuz çekmez ise de önceden yükleme yaparak ara ara anlık olarak nerede olduğunuzu takip edebilirsiniz.
Su
Özellikle uzun yürüyüşlerde fiziksel aktivitenin artmasıyla vücut ısısı da yükselişe geçer ve vücutta sıvı kaybı oluşur. Dehidre olmamak için özellikle de sıcak havalarda yapacağınız yürüyüşlerde yanınızda mutlaka bol miktarda su bulundurun.
Enerji ihtiyacı – Yiyecekler
Doğa içerisinde temiz havayla da birlikte yürüyüş yapmak çok fazla enerji gerektirir. Hızla yakılan kaloriler karşısında ara ara yakıt ikmali yapmanız gerekir.
Yanınıza çok fazla yemek almak istemediğiniz durumlarda, granola bar, fındık badem besleyici kuruyemişler ya da kuru meyveleri aralarda enerji yenileyici öğün olarak tercih edebilirsiniz.
Yiyeceklerinizi buzdolabı poşetlerine koyarsanız çöpleri için de hazır poşetini birlikte götürmüş olursunuz.
İlk yardım çantası
Kısa yürüyüşlerde bile yanınıza ilk yardım setini almayı ihmal etmeyin. En azından bir kit bandaj, antiseptik, bant ve ağrı kesici bulunmalı.
Yürüyüşünüzün mesafesine ve konumuna bağlı olarak, bu, bazı antiseptik ve birkaç yara bandı taşımak kadar basit olabilir. Uzun gün ya da konaklamalı seyahatler için ise ilk yardım kitinizi sargı bezi, acil durum battaniyesi gibi malzemelerle doldurabilirsiniz.
İlk yardım çantanız için ilk akla gelen ögeler şunlar:
- Antiseptik mendil
- Gazlı bez
- Yara bandı
- Ağrı kesici
- Soğuk algınlığı ilacı
- Cımbız
- Tıbbi bant
- Emniyet pimleri
- Acil durum battaniyesi (endişelenmeyin, çok hafiftir)
- Islık
- Ayna
- Koli Bandı
- Ameliyat eldivenleri
- Reçeteli ilaçlar
- Böcek Kovucu
Belki de bu listenin en favori madelleri olmadığı için gözden kaçıyordur ancak bu öğeler, günlük doğa seyahati çantanıza koymanız gereken en önemli şeylerden bazılarıdır.
Nemlendiriciler
Yazın güneşten, kışın soğuktan elleriniz ve dudaklarınız çatlamasın diye yanınıza mutlaka Güneş kremi ve SPF’li bir dudak kremi almanızı tavsiye ederiz.
Özellikle yazın bulutlu günlerde bile açık havada yürüyüş sırasında cildiniz kolayca yanar.
Bu yüzden koşuya çıkmadan önce güneş kremini açık kalan bölgelerinize mutlaka uygulayın ve bir kısmını da yanınızda taşıyın.
Ayrıca güneş gözlüğü özellikle karlı günlerde ihmal etsek de yüksek bölgelerde yürüyüş yaparken önemlidir.
Izolasyon, doğru kıyafet tercihi.
Doğanın sağı solu belli olmadığı gibi, hava hızlı bir şekilde beklemediğiniz bir anda değişiklik gösterebilir. Özellikle dağlık bölgelerde yürüyüş yapıyorsanız, gideceğiniz bölgeye uygun şekilde giyinip, bir de her durumda her mevsimde ihtiyacınız olabilecek bir yağmurluğu yanınıza almayı unutmayın.
Yürüyüş yaparken enerjinin açığa çıkmasıyla giderek artan vücut ısısyla birlikte, üzerinizdekiler size fazla gelmeye başladığı anda çıkarabileceğiniz. Sonrasında tekrar giyinip hasta olmadan eve dönebileceğiniz konforda birkaç kat kıyafet giymekte fayda var.
Uygun yürüyüş ayakkabılarının ve fitil parçaların ötesinde, mevsime uygun olan bazı ekstra parçalar ekleyin. Hava sıcaklığını ve yağmur ihtimalini mutlaka yola çıkmadan kontrol edin.
Taşımanız gereken ek birkaç kıyafet ise şunlar:
- Hafif yağmurluk
- Uzun kollu gömlek
- Polar
- Uzun pantolon (şortla yürüyüş yapıyorsanız)
- Ekstra çorap çorabı
- Güneş şapkası
- Eldivenler
- Bere
Aydınlatma / Ateş
Sabah erken saatlerde doğaya kendinizi bıraktınız, güzel bir yürüyüş ardından öüle yemeği biraz sohbet derken bir de akşamüstü yürüyüşü yapalım dediniz ve ormana doğru ilerlediniz. Akreple yelkovan birbirini kovalarken zaman hızla geçti ve orman karanlıklaşıyor.
Siz bu karanlığa rağmen gittiğiniz yönü ve etrafınızı görebiliyorsunuz, çünkü yanınıza el feneri ya da far gibi bir ışık kaynağı almıştınız.
Bu arada el feneri için ekstra pilleri de çantanıza atmayı unutmayın.
Çakı
Basit ama her özelliği ile pek pratik olan bir çakı, yalnızca ormanda yiyeceğiniz elmayı soymak için değil, gerektiğinde bandajı kesmek ya da bir dişli çarkı tamir etmek için kullanılabilir.
Sırt Çantası
Tüm bu malzemeleri taşımak için tabiki bir de sırt çantasına ihtiyacınız olacak. Paketin ağırlığını desteklemek için kalçadan da kemer takılan, su geçirmez bir çanta almalısınız. Tüm malzemeleri içerisine aldıktan sonra bile rahatça taşıyabilmeniz çok önemli. Bu nedenle doğru yürüyüş için doğru çantayı almak üzere iyi bir araştırma yapmanızı tavsiye ederiz.
Cep Telefonu ve Kamera / BONUS: Asus Zenfone 4 Max
Bu güzel doğa yürüyüşünü ve yaşadığınız maceraları her zaman hatırlamak isteyeceksiniz. Bu anları ölümsüzleştirmek için ise 120 derece geniş açısıyla, tüm mutlulukları tek kareye aynı anda sığdırabileceğiniz Asus Zenfone 4 Max’ınızı da almayı unutmayın.
Üstelik her durumda doğa yürüyüşlerinde telefon şarj edecek yer bulamama sorunsalını da çok uzun süre dayanan şarjı ile karşılıyor.
Asus Zenfone 4 Max’iniz hazır ise, siz de hazırsınız.
Bu arada, yürüyüş kontrol listenizden getirmenizi hatırlamanız gereken her şey için, geride bırakmanız gereken bir şey var: bir not. Birisinin nereye gittiğinizi ve ne zaman geri döneceğinizi bildiğinden emin olun.
https://www.instagram.com/p/BbuaBn5D4Xl/?taken-by=keyifliyim