Belgrad’da yapılacaklar!
Belgrad; Sava ve Tuna nehirlerinin kesişiminde, Sovyetler Birliği’nin izlerini taşıyan ama modern, samimi, eğlenceli ve keyifli bir şehir!
Belgrad, nehir kenarına kurulmuş gece kulüpleri, barları, restoranları ve parklarıyla bize kendini çok sevdirdi.
Belgrad’ın sunduğu hareketli ve keyifli şehir hayatına, vizesiz gitme imkanı da birleşince haftasonu uçağa atlayıp gitmek bizce güzel bir plan.
Belgrad’la ilgili önerilerimizi, Belgrad’da nerede kalınır, Belgrad’da hangi restoranlarda yemek yenir, Belgrad gece hayatının inceliklerini ve Belgrad’da bizce yapılması gerekenleri sizin için topladık!
Belgrad’a ne zaman gidilir?
Belgrad bizim Mart ayı destinasyonlarımızdan biriydi, ancak buraya kesinlikle tekrar gelmeliyiz dediğimiz yerlerden biri.
Belgrad’a ne zaman gidilir sorusunun en çok duyulan yanıtının Mayıs-Eylül ayları arası olması tesadüf değil. Nehir kenarındaki o harika barların, restoranların tadını çıkarmak hatta şehre çok yakın mesafedeki Ciaglia Ada’sına gitmek için havanın daha sıcak olduğu bir mevsim tercih edilmeli.
Kim ne zaman gitsin derseniz;
Yaz: Sıcaktan hoşlanan ve sabahlara kadar açık mekanların keyfini çıkarmak isteyenler için..
Bahar: Keyifli havada tüm şehri baştan başa yürüyelim, şanslıysak yağmursuz 15 derece civarında dolaşalım diyenler için..
Kış: Daha başka bir Belgrad yaşayalım, kış da olsa uyumayan bu şehri yaşamalıyım diyenler için..
Belgrad’da kaç gün kalınır?
Biz, Perşembe akşamı da dahil olmak üzere 2,5 gün kaldık. Pazar günü öğlen uçağıyla döndük. 2-3 günlük bir kaçamak için bizce Belgrad ideal. Gece hayatını, rahatlığını, bohemliğini özlerseniz ara ara kaçılacak bir alternatif.
Belgrad’a nasıl gidilir?
İstanbul’dan Turk Hava Yolları, Serbian Airlines ve Pegasus uçuyor. Biz uygun saatleri Serbian Airlines da bulduk ve herhangi bir memnuniyetsizlik yaşamadan 1 buçuk saatlik bir uçuşla Belgrad’da vardık. Özellikle Pegasus kampanyalarını takip etmekte fayda var çünkü VİZESİZ Belgrad adeta son dakikada karar verilebilecek bir haftasonu kaçamağı!
Nikola Tesla havalimanına indikten sonra, dışarıya çıkmadan pre-paid | ön ödemeli olarak taksi biletinizi yaklaşık 15 euro’ya alabilirsiniz. Özellikle elinizde valizler varken sizi almaya gelen taksicilere aldanmayın, mutlaka pazarlık yapın.
Belgrad’da şehir içi ulaşım nasıl sağlanır?
Şehir için ulaşım için 3 alternatifimiz bulunuyor:
- Belgrad, avucunuzun içi kadar bir şehir olduğundan, her yere rahatlıkla yürüyebiliyorsunuz. Hatta her seferinde dümdüz yürüdüğümüzde tekrar başlangıc noktamız Republic Meydanı’na ulaştığımızdan bir ara Belgrad’ın yuvarlak olduğunu bile düşünmedik değil.
- 2 nolu tramvayla hem önemli noktalara ulaşabilir hem de Nato bombardımanında vurulan binalar olmak üzere tüm şehri keşfedebilirsiniz. Nikola Tesla müzesi gibi merkeze çok az uzak olan noktalara da 2 nolu tramvay ile gidebilirsiniz.
- Taksiler her yerde!
“Travmaya ya da otobüse bineceksiniz aman dikkat!Şehirde hiç kimsenin bilet kullanmadığını göreceksiniz, şaşırmayın ve onlara UYMAYIN”
Ufak ulaşım önerilerimiz:
Yerel halk bir başkaldırı sebebiyle tramvaya bilet almadan ücretsiz biniyor. Etraftakilere nereden bilet alayım diye sorduğunuzdaysa tramvayın içinde satılıyor diye söylüyorlar. Ancak siz onlara inanmayın, turistlerin bilet alması zorunlu.
Her ne kadar lokal gibi gezme,yeme-içme tavsiyeleri vermeye çalışsak da dışarıdan turist olarak gözükeceğiniz için polis sizi her an durdurabilir ve biletlerinizi görmek isteyebilir. Biletiniz yoksa da ceza yiyebilirsiniz. Bu yüzden birçok köşede yer alan gazete bayilerinden günlük biletlerinizi alarak içiniz rahat bir şekilde gezmeye devam edebilirsiniz.
Zemun bölgesine gidecekseniz yürümeyi denemeyin, taksiye binin 🙂 Şehre biraz uzak sayılan bir mesafede. Taksilerde eskiden Istanbul’da olduğu gibi gece tarifesi var.
Belgrad’da taksimetrenin toplam 3 tarifesi bulunuyor: Gece 22:00’a kadar, 22:00-00:00 arası ve 00:00’dan sonrası. Yine de kurdan dolayı hepsi uygun fiyata geliyor.
Belgrad’da nerede kalınır?
Belgrad’da kalacak birçok alternatif var. Özellikle hosteller hem düşük bütçeli hem de samimi bir ortam sunuyor.
Biz genelde booking.com ya da Airbnb’den ev tutmayı tercih ediyoruz. Belgrad’da ise
One Luxury Suites otelini ayarladık. One Luxury Suites, Belgrad’ın İstiklal Caddesi denebilecek Knez Mihailova caddesi üzerinde ve dışarıdan bakıldığında tam olarak otel gibi gözükmüyor 🙂 Fakat modern ve sevimli odaları, 7/24 ilgileri ile size bu oteli tavsiye ediyoruz.
Bu sefer geldiğimizde yer bulamamış olsak da bir sonraki ziyaretimizde mutlaka Hotel Moskva’da kalmak isteriz. Otel hem tarihi, hem konumu hem de kült duruşu ile sizi içine çekiyor. Şehirde heryer yürüme ya da tramvay/taksi ile 5 dk mesafede olduğu için otelinizin nerede olduğu bizce çok önemli değil. İhtiyacınızı ve daha çok nerede takılacağınızı düşünüp buna göre tercih yapabilirsiniz.
Belgrad’da ne yenir? Belgrad restoran önerilerimiz
Belgrad mutfağı Turk damak tadınae çok uzak sayılmaz. Cevapi(kebap), Musakka, Gulaş, Sarma gibi yemekleri tadabilirsiniz. Etleri bize göre biraz tuzlu olsa da çok lezzetli.
Alkol olarak, “Niksicko” birasını denemelisiniz! Yerel içeceklerin adı “Rakija.” Tabi ki bir “Rakı” değil 🙂 Şehrin genelinde çok fazla cocktail bar ve mekan var. Aşağıda öne çıkan ve bizim de gittiğimiz birkaçını toparladık.
Kahvaltı:
RED BREAD: Kahvaltıda güzel bir sandviç ve omlet yemek isterseniz, Red Bread doğru yer. Yanında da enerji veren taze sıkılmış meyve sularını öneririz.
SUPERMARKET DELI: İkinci gün gittiğimiz bu kafeye giderken çok kararsız kaldık. Kesin yanlış geldik, kesin yanlış yöndeyiz tereddütleri sonrasında bulduk 🙂 Omlet, toast ve güzel bitki çayları için denemenizi öneriyoruz.
Belgrad’da kahvaltıda “Burek” deneyebilirsiniz.
Bunun için “Pekara” olarak geçen pastaneler ideal. Börek ve ayran ikilisine Burek deniyor.
TOMA’da da bulabilirsiniz. Birçok yerde göreceksiniz, atıştırıp geçeyim, birkaç poğaça börek yiyeyim derseniz burası size göre.
Pastane

Mandarin Belgrad
Mandarin: Knez Mihailova caddesinin bir arka paralelinde, Kalemegdan tarafına yakın. Çeşit çeşit tiramisuları, pastaları, cheesecakeleri ile bizim kalbimizi çaldı. Kesinlike tavsiye ediyoruz. Pastalarınızı, tatlılarınızı alıp Kalemegdan’da gün batımı yapabilirsiniz, en azından biz öyle yaptık.
Cafeler ve Kokteyl Barlar:
Knez Mihailova caddesi üzerinde bir sürü cafe bulunuyor. Akşamüstü saatlerinde bunlardan birine oturup kocaman soğuk kahvelerden deneyebilirsiniz.
Koffein: Ufaklı büyüklü butik bir kahve zinciri. Özellikle Skadarlija tarafında tramvay caddesi üzerinde yer alan butik ve ufacık olanı çok keyifli! Hangi kahveyi önerdiğini sorarsanız gittiğiniz dönemde en lezzetli olan size sunuyorlar. Ev yapımı makaronlarını biz denedik ve 6/10 puan verdik.

Koffein Belgrad
Blaznavac: Alice harikalar diyarındaymış hissi veren bir giriş, keyifli ve samimi ortam. Kahve ya da güzel cocktailler denemek için buraya uğramalısınız. Hem soğuk hem sıcak havalarda gidebilirsiniz. Bahçesi de içeriside çok keyifli!

Blaznavac Belgrad
Belgrad Restoranlar:
Lorenzo&Kakalamba: Hem lokal hem dünya mutfağını keşfedeceğiniz bu restoranın asıl özelliği baş döndürücü iç mimarisi. Mutlaka ve mutlaka en ufak detaylara kadar inceleyin. Biz mimar bir çift arkadaşımızla gidince yemeğin yarısında restoranı tasarlayan kişi/lerin bakış açısını çözmeye çalıştık. Bize göre sağ tarafı cehennnemi ya da yer altını sol tarafıysa cenneti ve gökyüzünü anlatıyor. Çok değişik bir deneyimdi 🙂
Little Bay: Barok bir ortamda, size özel locanızda housewine içebilir ve canlı müzik dinleyebilirsiniz. Bize biraz fazla turistik geldi ama farklı bir deneyim için denenebilir.
Belgrad’da yeme içme için keyifli notlar!
-Hangi restorana giderseniz gidin önceden rezervasyon yaptırmanızı öneriyoruz.
-Belgrad’da tüm kapalı mekanlarda sigara içiliyor. Genel olarak havalandırmaları iyi fakat alerjik bir bünyeniz varsa dikkatli olmalısınız.
-Yemek porsiyonları oldukça tatminkar. Sipariş verirken fevri olmamakta fayda var 🙂
Belgrad’da görülmesi gerekenler? Belgrad’da yapılacak şeyler?
Kalemegdan: Sava ve Tuna nehirlerinin kesişimine kurulmuş ve şehri yukarıdan gören bir park. Haftasonu ve haftaiçi her yaştan ziyaretçileri yeşil alanlarda, parklarda ve yürüyüş parklarında görebilirsiniz. Tavsiyemiz güneş batımında gitmeniz ve Neograd’a bakan tarafta güzel kareler yakalamanız. Biz Mandarin’den aldığımız tatlılarımız ve şampanyamızla son günümüzün tadını gün batımını Kalemegdan’da izleyerek çıkardık.
Nikola Tesla Müzesi:
Nikola Tesla; tarihin gelmiş geçmiş en özel bilim adamlarından birisi. Hayat hikayesini bilenler, müzesinde onun icatlarını deneyimlerken çok heyecanlanacaksınız. Mutlaka rehberli ve ortalama 30 dakika süren tur satın almalısınız. Sebebini videomuza tıklayarak anlayabilirsiniz. 🙂

Nikola Tesla Müzesi
Beton Hala ve yan yana dizilmiş güzel restoranlar:
Nehrin kenarındaki bu bölgede şehrin en şık restoran ve gece kulüpleri var. Kalemegdanın altında yer alıyor ve yürüyerek rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Sofa, Cantina de Frida, TORO ve Ambar tavsiyedir.
Zemun bölgesi ve butik balıkçılar:
Yeni Belgrad’ın merkezi, Zemun. Özellikle kulüpler, restoranlar ve sahildeki balıkçılar akılda iz bırakıyor. Biz SARAN’a gittik ve yerel müzik yapan sevimli müzisyenlerle keyifli bir yemek yedik.
2 nolu tramvay ile şehir turu:
Belgrad’da geniş bir tramvay ağı var. Fakat 2 numaralı TRAM’in yeri bambaşka. Şehri baştan başa turlayan bu sevimli ve nostaljik tramvayla her köşeyi gezebilir, dilediğiniz yerde inip gezip tekrar binebilirsiniz.
Knez Mihailova Caddesi:
İstanbul’da İstiklal Caddesinde gezmek isterseniz buyrun Knez Mihailova’ya gelin. Restoranlar, sokak sanatçıları, publar, mağazalar, hepsi burada. Bizim otelimiz bu caddenin sonuna doğruydu. Heryere rahatlıka ulaşabileceğiniz bu caddenin bir ucu Kalemegdan’a diğer ucu ise Hotel Moskva tarafına çıkıyor.
Republic Meydanı:
Knez Mihailova Caddesi Republic Square’e çıkıyor. Haftasonları gençlerin buluştuğu, yine heryere rahatlıkla yürüyerek ya da tramvayla gidebileceğiniz bir meydan. Wow, mutlaka görün diyeceğimiz bir yanı olmasa da şehrin merkezi sayılabilir.
Savamala:
Belgrad gece hayatının kalbi Savamala’da atıyor. Savamala bölgesini bir gecede birkaç mekana girip çıkabileceğiniz, Belgrad’ın house, underground ve popüler kulüplerinin olduğu “Karaköy”e benzetebiliriz. Bize burayı tavsiye eden Kultura Cocktail bardaki sıcakkanlı barmen arkadaşımıza teşekkürler.
Ada Ciaglia:
Mart ayında gittiğimiz için çok keyfini çıkaramasak da, Sırpların ve turistlerin yazın nehir keyfi, gece hayatı için koşarak gittiği yerlerden birisi. Sava nehri’ne bakan yakada yer alan bu ada bir yolla Belgrad’a bağlı. Özellikle yazın gidenler hem gece hem gündüz gitmeli diye düşünüyoruz.
Skadarlija:
Bohem bir akşam yemeği yemek ve yerel tatları denemek isterseniz Skadarlija bölgesine gelebilirsiniz. Arnavut kaldırımları, botanik bahçelerini andırmayan restoranları ile sizi başka bir yüzyıla götürecek.

Skadarlija
Aziz Sava Katedrali: Sırbistan’ın en büyük katedrali. İlgi duyuyorsanız görmeden geçmeyin.
Grand Casino: Zemun’la, Belgrad merkez arasında kalan bölgede orta/büyük bir casino. İki kol çekelim, rulet masasında birer cin-tonik içerken siyah 8’e 2 lira basalım diyorsanız gidebilirsiniz. Çok fazla beklenti olmasın.
Belgrad’da gece hayatı? Belgrad gece kulüpleri!
Belgrad gece hayatı ile ilgili öncelikle söylemek isteriz ki; internette araştırma yaparken karşımıza çıkan www.belgradeatnight.com oldukça faydalı oluyor. Şehirde gece kulüpleri nehir üzerindeki tekneler ve diğer mekanlar olarak ikiye ayrılıyor.
Savamala şehrin “Karaköy”ü ve birçok mekana ev sahipliği yapıyor.
Birçok mekanda dress-code var. O yüzden şık-casual giyinmekte fayda var.
Belgrad gece hayatının önemli gece kulüpleri: Stefan Braun, Dragstor, Terassa, Tube, Plastic, Club Beton, Tilt Club
KULTURA Kokteyl Bar: Mutlaka gitmenizi tavsiye ederiz. Taze, fresh özel kokteyller deneyebilirsiniz. Çok fazla çeşit olduğu için garson ya da barmenden öneri alabilirsiniz.
Not: Gece kuluplerinde müziğin en heyecanlı anında havaya atılan peçeteleri görünce şaşırmayın, Etiler nispet kulüpte değil, Belgrad gece hayatının göbeğindesiniz.
Belgrad’a giderken yanımızda ne götürelim? Nasıl giyinmeli?
Belgrad’a gitmeden önce bavulumuzu nasıl hazırladığımızı sizinle Youtube kanalımızdaki video’da paylaştık. Burayı tıklayarak izleyebilirsiniz.
Gündüzleri bol bol yürüyeceğiniz için rahat kıyafetler ve spor ayakkabı almanızı öneririz. Geceleriyse Sırp kızlarıyla yarışmak zor olsa da, şık bir kıyafet ve topuklu ayakkabılar uygun olabilir.
Belgrad hem çok keyifli hem de çok cazip bir şehir!
Belgrad yeme-içme, konaklama, gece hayatı ve taksi bile çok ucuz. Özellikle diğer Avrupa ülkeleri ve Türk Lirasının son zamanlardaki değersizliğini düşününce Belgrad tam bir cennet!
Özellikle Belgrad’da lüks otel ve belirli bir seviyenin üzerindeki AirBNB & Residence lar gerçekten çok uygun fiyatla bulunabiliyor booking.com veya Airbnb kullanmanızı öneriyoruz.
Belgrad’da konaklama hariç bir günde ortalama en fazla 100-150 TL lira harcayarak birçok farklı deneyim yaşayabilirsiniz.
Keyifli gezmeler !
Belgrad’da yapılacaklar ve keyifli Belgrad anıları için aşağıdaki videolarımızı izleyebilirsiniz!
Sevgiler!