keyifliyim; sizde de duyduğunuzda enerjik ve pozitif hisler uyandırıyor mu?
Bizim hikayemiz aslında daha birbirimizi tanımadan önce başlamış. Küçücük, ufacık 2 seyahat tutkunu çocukmuşuz. Sürekli yeni bir yerler keşfetmekten ya da bu radyo nasıl çalışıyor diye düşünüp babamızın alet çantasından aldığımız tornavidalarla radyonun içini açıp bakmaktan keyif alırmışız. Yıllar sonra ise daha birbirimizin adını bilmezken aynı şirkette işe başlamış, birimiz asansörden inerken diğeri binmiş, ama hiç tanışmamışız.
İş değiştirip yeni bir şirkete girince, bir de aynı ekipte olunca bu ortak tutku ve enerji bizi birbirine bağladı. 2 yıl içinde evlendik. Ortak tutkumuzu yeni bir iş haline getirdik. Her gün “keyifliyim” dediğimiz anlar da hikayemizin ilham kaynağı oldu. İlk balayından sonra bu keyifli anları sosyal medyada paylaşarak seyahat etmek isteyenlere ilham vermeye çalışmamız da böyle başladı..
Amacımız her zaman birlikte ‘keyif almak’, yaşanan güzel anılardan sonra birbirimize bakıp yine ‘çok keyifliyim’ demek olurken, 10 yıllık kurumsal geçmişimizle birlikte yaptığımız işe kurmsal dokunuşlar da bırakmayı ihmal etmedik.
2015’te balayında çektiğimiz fotoğraf ve videolarla başlayan seyahat yazarlığımız, 3 yıl içerisinde harcadığımız büyük emeklerle birlikte bir çok platformda yer almaya başladı. Bugün ise tam zamanlı olarak profesyonel gezginlik yaparken, işimizi büyütmek için her gün yaratıcı olmaya çalışarak bir adım daha atıyoruz.
Seyahat tutkumuz, dijital bir projeye dönüşürken, bu projenin adını ‘keyifliyim’ koymamızın ne kadar doğru bir karar olduğunu bugün ve her gün daha iyi anlıyoruz.
Çocukluğumuzdan beri her ikimizin de en büyük tutkularından biri olan ‘seyahat etmek’ aslında herkesin fiilen yaptığı, farklı konseptler ve temalarda insanlara mutluluk veren, keşfetmenin tadını almış özgür ruhlu birçok kişinin en büyük tutkusu.
keyifliyim ise kendimizi en iyi şekilde ifade ettiğimiz, deneyimlerimizi, anılarımızı paylaşırken kendimizi tanımladığımız markamız oldu bu süreçte.
Profesyonel geçmişimizin getirdiği bilinçle bugüne kadar attığımız en doğru adımlardan biri de “keyifliyim”i markalaştırmak oldu. Bu yıl kurumsal hayatı bırakırken kendi markamızı kurduk ve adını birlikte en çok kullandığımız sözcük olan “keyifliyim” koyduk.
Seyahat, İçerikler ve Marka Oluşumu
Her geçen gün dünyadaki trendlerle birlikte, Türk gezginler de farklı mecralarda, kendilerini görsel ya da editöryel olarak farklı dillerde ifade ederken; biz de seyahat etme tutkumuzu hayalimizdeki işe çevirmek için profesyonel adımlar atma kararı aldık ve 3 yıllık bir plan dahilinde hayata geçirdik.
Uluslararası şirketlerde 10 yıldan fazla süre pazarlama ve marka yönetim alanında yöneticilik yaptığımız için; hayalimizi gerçekleştirirken hem bugünü hem de yarını düşünerek adımlar atmaya özen gösterdik.
“keyifliyim” de ortak attığımız en büyük adımlardan birisi olarak 2015’te başladı. Seyahatlerimiz, deneyimlerimiz, fotoğraf ve videolarımız bizden baka seyahat severlere de ilham olmaya başladığında, markalaşmanın da önemi ortaya çıkıyordu.
Ulusal gazete ve dergilerde Miray ve Tolga ile birlikte ‘keyifliyim’ olarak anılmaya başladıktan sonra, dijital dünyada da bilinirliğimiz arttı. Bizim de ‘keyifliyim’ in varoluşunu; kurumsal bir markaya dönüştürme yönünde adımlar atmamız gerekti.
“keyifliyim”in markalaşma ihtiyacı ise, markamızın adını bize özel koruyarak taklit ve benzer isimlerin kullanımını, bunca yıl emek emek her gün üzerine bir şeyler ilave ettiğimiz markamızın değerini koruma isteğimizden doğdu.
keyifliyim Nasıl Büyüdü?
“keyifliyim” seyahat eden aşık bir çiftin hikayesini anlatan; aşk ve hayal patikasından varolan bir marka.
Instagram’da başlayan maceramız, www.keyifliyim.com blogumuzda, Youtube’da, Facebook’ta , Hurriyet Seyahat ve benzeri yerel dijital ve basılı mecralarda, daha fazla kişiye ulaşırken bizim tarafımızda da haklarımızı koruma altına almamız gerektiği bilinci oturmaya başladı.
2017 yılında, kurumsal işlerimizden ayrılma kararı verdikten ve keyifliyim’i hayatımızın merkezine koymaya karar verdikten sonra ilk attığımız adım ‘keyifliyim’ markasını koruma altına almak oldu. “Markamızı nasıl koruma altına alacağız?” diye düşünürken, bu konuda danışmanlık almak için Ankara Patent’in kapısını çaldık.
Kurumsal işlerimizle birlikte özveri ile gece ve gündüz emek harcayarak, içerik oluşturarak büyüttüğümüz markamızın bugün ve gelecekteki haklarını korumak belki de bu sürecin en önemli adımlarından birisiydi!
Marka Tescili Nasıl Yapılır?
Ankara Patent ile ilk görüşmemizden sonra, “keyifliyim” markasının haklarının koruma altına alınmasının; “marka tescili” kategorisine girdiğini öğrendik. Hiç gecikmeden Ankara Patent ile birlikte markalaşma sürecimiz için ilk adımları attic. “keyifliyim” markamızın haklarının koruma altına alınması için gerekli ön araştırmaların yapılması için destek aldık.
Ankara Patent’in yönlendirmeleri ve soruları ile markamız “keyifliyim” için ön araştırmalarda herhangi bir sorun tespit edilmedi ve markamızın Türk Patent nezdinde kayıt altına alınması için süreç resmi olarak başlamış oldu.
Bizim için çok heyecanlı ve sorularla devam eden marka tescil sürecinde Ankara Patent, özel veritabanı ile ön araştırmalarını yaptı. Sürecin devamında da bizim adımıza Türk Patent’e özel vekaleten başvuruları yaptığında, biz onbinlerce kilometre uzaktaydık ama marka tescil prosedürlerinin nasıl ilerlediğini ve sürecin her adımını bizlere hep aktardı. Bize sadece süreci izlemek ve takip etmek kaldı. Bizim için tüm bu süreci büyük bir özveri ve dikkatle Ankara Patent yürüttü.
Keyifliyim’in marka süreci, başından sonuna kadar markamız gibi “keyifle” ve sorunsuz ilerlerken, biz de olası herhangi bir can sıkıcı durumla karşılaşmayacağımıza çok emin olduğumuz için seyahatlerimize ve içeriklerimize odaklanmaya devam ettik.
Marka Tescil Süreci Nasıl İşliyor?
Profesyonel bir marka tescil danışmanlığı aldığınız durumda, danışman şirketiniz (bizim için Ankara Patent) sizin adınıza aşağıdaki adımları gerçekleştiriyor:
- Müşteri ihtiyacının tespiti ve danışmanlık hizmeti
- Marka araştırma
- Koruma kapsamı için öneri sunma
- Başvuru için gerekli belgelerin temini
- Başvuru işlemleri
- Başvurunun kabul edilmesi halinde tescil işlemi
- Başvurunun reddedilmesi halinde itiraz işlemi
- Tescil ardından süresiz gözlem hizmeti
- Gözlem hizmeti ardından gereken durumlarda itiraz işlemi
- Başvurunun yayınına itiraz edildiği takdirde savunma sunumu
- TÜRKPATENT istediği takdirde görüş sunumu
- Uyuşmazlık söz konusu olduğunda; taraflar arasında, vekillik ilkelerine uygun şekilde arabuluculuk yapılması
Bizim hikayemizde ve markamızda, herhangi bir uyuşmazlık ya da aykırı durum olmadığı için 6 ay gibi kısa bir sürede keyifliyim markamızın tescil belgesi elimizde ulaştı!
Fikir ve Marka Tescili Farkı
Marka tescil sürecinde bizim de tam emin olamadığımız, süreç esnasında öğrendiğimiz önemli bir ayrım bulunuyor. Bunu sizlerle de paylaşmak istiyoruz.
Fikir: Hepimiz dönem dönem arkadaş sohbetlerinde yeni fikirler tartışırız, ve bu eşsiz yenilikçi fikirlerin her biri bize göre bir buluştur diye düşünürüz. Sonrasında başka birinin bu fikri alıp hayata geçirdiğini görünce, “Ah, keşke bunu ben yapsaydım ya da fikrimi koruma altına alsaydım!” diye düşünürüz. Özellikle kurumsal hayatta çalışırken ve zihnimiz sürekli problem çözme kaslarını kullanırken, bu başımıza sıklıkla gelir.
Bu konuyla ilgili aklımıza takılan her şeyi de Ankara Patent kurucu ortaklarından Sayın M.Kaan Dericioğlu ile yaptığımız söyleşi sırasında dile getirdik ve böylece fikir ve marka tescili arasındaki farkı da açıklığa kavuşturup aydınlandık.
Fikirlere tescil alınmaz, Markaya tescil alınır ya da buluşlara patent alınır.
Her gün herkesin bir fikri olduğu için aklınıza gelen fikre bir tescil ya da patent almanız mümkün olmaz. Ancak sizin bu fikrin uygulamasında o güne kadar hiç olmayan, yapılmayan ya da kullanılmayan bir yöntem geliştirdeyseniz o zaman bu, buluşa girer ve patent alabilirsiniz. Yani telefon çalarken arada müzik çıksın diyorsanız bu sadece bir fikirdir ve buna tescil ya da patent alamazsınız. Ancak telefon çalarken arada bir müzik çalacak, telefonun ilk bağlantısı ABC isimli sisteme gidecek, bu sistemde bugüne kadar hiç kullanılmayan DFG methodu kullanılacak ve bu method ile telefon çaldığı anda XYZ sisteminden gelecek bir müzik burada çalacak ve o müzik en fazla QWR kadar uzun olacak gibi bir sistem çizerseniz ve bu daha önce hiç yapılmadıysa o zaman buna faydalı model ya da patent alabilirsiniz.
Marka tescili ise bundan daha farklı. Marka tescilinin en önemli unsuru “özgün” olmak. Bir benzetme ile marka olgusunu Kaan Bey’in de ifade ettiği gibi “ayırt edici parmak izi olarak” tanımlayabiliriz. Bu ayırt edici parmak izi, sizin markanız olurken, en önemli şey ise bu markanın altını nasıl doldurduğunuz. Örnek olarak, siz de bir blog açabilir, dijital medyada yaratacağınız isim ya da markanız ile içerikler yaratabilirsiniz. Burada en önemli konu, haklarınızı korumak için kendi alamet-i farikanızı yaratmak; ayırt edici isim ile kendi markanızı oluşturmaktır.
Kaan Bey ile yaptığımız söyleşi sırasında birlikte vurguladıklarımız bir sey de şuydu. “Aynı emeği taklit etmek ya da benzer bir marka oluşturmaya çalışmak yerine, farklı bir fikir üretip ona başka bir marka ismi bulmaya çalışırsanız yaptığınız iş daha kalıcı olur.Böylece emeklerinizin karşılığını hem daha çok hem de daha uzun süre alır ve onu korursunuz.”
Markanızı oluştururken yapmanız gereken en önemli şeyin kısaca; “özgün olmak “olduğunu söyleyebiliriz.
Fikirler Koruma Altına Alınır mı?
Kısaca, siz bir fikri uygulamaya koyup, ayırt edici bir şekilde bir marka ortaya çıkardığınızda bu koruma altına alınabilen bir marka tescilidi
Yine de, marka tescili, patent, fikir konuları bizce çok hassas ve uzmanları tarafından değerlendirilmesi gereken konular oldukları için önerimiz; bu konuda merak ettiğiniz veya emin olamadığınız bir durum varsa Ankara Patent’e ulaşarak sorularınızı iletmeniz. Sizin için mail adresini de buraya bırakıyoruz. info@ankarapatent.com
Ankara Patent’e Özel Teşekkür
Kurumsal iş yerlerimizde 10 yıldan uzun sürelerde çok farklı deneyimler kazansak da, kendi işimizi ve markamızı kurmanın kazanımları bambaşka.
Bu süreçte tüm sorularımızı detaylı olarak yanıtlayan, bizleri yönlendiren, İstanbul’dan uzakta da olsak ‘keyifliyim’ markamızı içimiz rahat bir şekilde emanet ettiğimiz Ankara Patent ekibine teşekkür ediyoruz.
Bizim gibi, siz de marka tescilinizi alırsanız, tescilinizi aldıktan sonra da olası marka tescil ihlallerine karşı haklarınızı korumak adına danışmanlık aldığınız firma aracılığı ile işlem yapabilirsiniz.
Bu bizim için ‘keyifliyim’ markasını, rahatça ve özgürce kullanmak anlamına geliyor! Dünyanın neresinde olursak olalım, Ankara Patent’in bizim adımıza haklarımızı korumak için destek olduğunu bilmek bizi çok rahat hissettiriyor!
Marka tescil sürecimizi anlattığımız bu yazının sonunda; sektörün en eski markalarından biri olan Ankara Patent’i sizlere de markalaşma sürecinizde tavsiye ediyoruz.
Yazımızı Ankara Patent Yönetim Kurulu Başkanı M.Kaan Dericioğlu’nun anımsattığı keyifli bir atasözü ile bitiriyoruz.
“Marifet iltifata tabidir”
Siz de hayallerinizin peşinden giderek, oluşturacağınız markanızı koruma altına almak veya bu süreçle ilgili bilgi almak için Ankara Patent’e ulaşabilirsiniz.
İletişim: info@ankarapatent.com
Web : www.ankarapatent.com
Sevgiler!